Ukus praznika: Božićni kuglof koji miriše na dom

Božićni kuglof – sočan, mirisan i svečan

Sastojci:

Suvi sastojci:

  • 350 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica praška od vanile ili vanilin šećer
  • ½ kašičice đumbira u prahu (po želji)
  • Prstohvat soli

Mokri sastojci:

  • 3 jaja
  • 150 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • 100 g otopljenog putera
  • 1 kašika meda
  • Rendana korica 1 narandže

Dodaci:

  • 100 g suvog grožđa (može potopiti u rum ili sok)
  • 100 g seckanih oraha ili badema
  • 80 g čokoladnih kapljica (po želji)

Priprema:

  1. Uključiti rernu na 180°C i podmazati kalup za kuglof, pa posuti brašnom.
  2. U činiji izmešati sve suve sastojke.
  3. U drugoj činiji umutiti jaja, dodati mleko, ulje, otopljeni puter, med i koricu narandže – dobro sjediniti.
  4. Spojiti suve i mokre sastojke, pa dodati orahe, suvo grožđe i čokoladne kapljice.
  5. Smesu sipati u kalup i peći 45–55 minuta, dok kuglof ne porumeni i čačkalica izađe suva.
  6. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa posuti šećerom u prahu ili prelivom od čokolade.

Savet:

Za još svečaniji ukus, dodaj kašiku ruma, malo muskatnog oraščića ili komadiće kandirane pomorandže.