Mnoge porodice u Srbiji slave Petrovdan kao krsnu slavu, i tom prilikom se priprema svečana trpeza, pali sveća, lomi se slavski kolač i pozivaju se gosti.
Petrovdanska pogača sa mlekom i sirom
Ova pogača se često pravi kao svečani hleb na sam praznik, posebno u krajevima gde se Petrovdan slavi kao slava.
Sastojci:
500 g brašna (tip 500)
1 kvasac (ili pola sveže kocke, ili 1 kesica suvog)
1 kašičica soli
1 kašika šećera
250 ml mlakog mleka
50 ml ulja
100 g sitnog sira (opciono, ali tradicionalno)
Priprema
Kvasac aktivirajte u mleku sa šećerom i malo brašna, ostavite 10 minuta da se zapeni. U većoj činiji, pomešajte brašno i so. Dodajte aktiviran kvasac i ulje. Zamesite glatko testo. Po želji, u testo možete dodati i izmrvljeni sir.
Ostavite da naraste 45-60 minuta.
Oblikujte okruglu pogaču, stavite je u podmazan pleh. Po vrhu je možete ukrasti nožem krst, ili je ukrasiti tradicionalno sa motivima od testa.
Pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnu koru.
Pogača predstavlja žrtvu i blagoslov, a deli se sa svim ukućanima i gostima.
