Petrovdan je hrišćanski praznik koji se proslavlja u subotu, 12. jula

Mnoge porodice u Srbiji slave Petrovdan kao krsnu slavu, i tom prilikom se priprema svečana trpeza, pali sveća, lomi se slavski kolač i pozivaju se gosti.

Petrovdanska pogača sa mlekom i sirom

Ova pogača se često pravi kao svečani hleb na sam praznik, posebno u krajevima gde se Petrovdan slavi kao slava.

Sastojci:

500 g brašna (tip 500)

1 kvasac (ili pola sveže kocke, ili 1 kesica suvog)

1 kašičica soli

1 kašika šećera

250 ml mlakog mleka

50 ml ulja

100 g sitnog sira (opciono, ali tradicionalno)

Priprema

Kvasac aktivirajte u mleku sa šećerom i malo brašna, ostavite 10 minuta da se zapeni. U većoj činiji, pomešajte brašno i so. Dodajte aktiviran kvasac i ulje. Zamesite glatko testo. Po želji, u testo možete dodati i izmrvljeni sir.

Ostavite da naraste 45-60 minuta.

Oblikujte okruglu pogaču, stavite je u podmazan pleh. Po vrhu je možete ukrasti nožem krst, ili je ukrasiti tradicionalno sa motivima od testa.

Pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnu koru.

Pogača predstavlja žrtvu i blagoslov, a deli se sa svim ukućanima i gostima.