Malina – crveno blago iz naših voćnjaka

Malina (Rubus idaeus) spada među najcenjenije voćne vrste koje se gaje u Srbiji, ali i širom sveta. Osim što je prepoznatljiva po svom osvežavajućem ukusu i intenzivnoj crvenoj boji, malina je i pravi rudnik zdravlja.

Srbija je među vodećim svetskim proizvođačima i izvoznicima malina. Najveće količine gaje se u zapadnim delovima zemlje, gde klimatski uslovi i kvalitet zemljišta posebno pogoduju ovoj kulturi. Sezona berbe počinje u junu i traje do kraja jula, a u pojedinim predelima i duže, u zavisnosti od sorte i vremenskih uslova.

Osim ekonomske vrednosti, malina ima i izuzetna lekovita svojstva. Bogata je antioksidansima, vitaminima C i E, vlaknima i fitohemikalijama koje povoljno utiču na imunitet, varenje i zdravlje srca. Često se koristi u ishrani kao sveže voće, ali i u vidu sokova, džemova, slatkiša i smrznutih proizvoda.

Gajenje malina zahteva posvećenost, ali uz pravilnu negu i zaštitu, ova voćna vrsta donosi siguran i stabilan prihod. U poslednje vreme sve više mladih poljoprivrednika odlučuje se upravo za uzgoj malina, što govori o njenom velikom potencijalu na tržištu.

Malina je više od običnog voća – ona je simbol prirode, truda i tradicije. U svakoj njenoj bobici krije se ukus leta i deo naše plodne zemlje.

Osvežavajući smuti od malina

Sastojci:

  • 1 šolja svežih ili zamrznutih malina

  • 1 banana

  • 1/2 šolje jogurta ili biljnog mleka (bademovo, ovseno…)

  • 1 kašičica meda (po želji)

  • nekoliko kockica leda

Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i miksati dok se ne dobije glatka masa. Sipati u čašu i odmah poslužiti. Po želji možete dodati chia seme, zobene pahuljice ili listiće nane.

Zdrav, ukusan i gotov za manje od 5 minuta!

Brzi kolač sa malinama

Sastojci:

  • 3 jaja

  • 1 šolja šećera

  • 1/2 šolje ulja

  • 1 šolja jogurta

  • 1,5 šolja brašna

  • 1 kesica praška za pecivo

  • 1 vanilin šećer

  • 200 g malina (sveže ili zamrznute)

  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.

  2. Dodati ulje i jogurt, pa postepeno umešati brašno pomešano s praškom za pecivo.

  3. Sipati smesu u pleh obložen papirom za pečenje.

  4. Preko rasporediti maline.

  5. Peći na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.

  6. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Jednostavan kolač koji uspeva svaki put – a maline mu daju sočnost i svežinu!