Malina (Rubus idaeus) spada među najcenjenije voćne vrste koje se gaje u Srbiji, ali i širom sveta. Osim što je prepoznatljiva po svom osvežavajućem ukusu i intenzivnoj crvenoj boji, malina je i pravi rudnik zdravlja.
Srbija je među vodećim svetskim proizvođačima i izvoznicima malina. Najveće količine gaje se u zapadnim delovima zemlje, gde klimatski uslovi i kvalitet zemljišta posebno pogoduju ovoj kulturi. Sezona berbe počinje u junu i traje do kraja jula, a u pojedinim predelima i duže, u zavisnosti od sorte i vremenskih uslova.
Osim ekonomske vrednosti, malina ima i izuzetna lekovita svojstva. Bogata je antioksidansima, vitaminima C i E, vlaknima i fitohemikalijama koje povoljno utiču na imunitet, varenje i zdravlje srca. Često se koristi u ishrani kao sveže voće, ali i u vidu sokova, džemova, slatkiša i smrznutih proizvoda.
Gajenje malina zahteva posvećenost, ali uz pravilnu negu i zaštitu, ova voćna vrsta donosi siguran i stabilan prihod. U poslednje vreme sve više mladih poljoprivrednika odlučuje se upravo za uzgoj malina, što govori o njenom velikom potencijalu na tržištu.
Malina je više od običnog voća – ona je simbol prirode, truda i tradicije. U svakoj njenoj bobici krije se ukus leta i deo naše plodne zemlje.
Osvežavajući smuti od malina
Sastojci:
1 šolja svežih ili zamrznutih malina
1 banana
1/2 šolje jogurta ili biljnog mleka (bademovo, ovseno…)
1 kašičica meda (po želji)
nekoliko kockica leda
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i miksati dok se ne dobije glatka masa. Sipati u čašu i odmah poslužiti. Po želji možete dodati chia seme, zobene pahuljice ili listiće nane.
Zdrav, ukusan i gotov za manje od 5 minuta!
Brzi kolač sa malinama
Sastojci:
3 jaja
1 šolja šećera
1/2 šolje ulja
1 šolja jogurta
1,5 šolja brašna
1 kesica praška za pecivo
1 vanilin šećer
200 g malina (sveže ili zamrznute)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati ulje i jogurt, pa postepeno umešati brašno pomešano s praškom za pecivo.
Sipati smesu u pleh obložen papirom za pečenje.
Preko rasporediti maline.
Peći na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.
Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Jednostavan kolač koji uspeva svaki put – a maline mu daju sočnost i svežinu!
