Domaće slatko od smokava – ukus tradicije u tegli

Malo je poslastica koje tako snažno podsećaju na detinjstvo i kuhinju naših baka kao domaće slatko od smokava. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je raskošan ukus.

Sastojci:

  • 2 kilograma smokava (sitnije smokve)
  • 2 kilograma šećera
  • 2 decilitra vode
  • 1 ceo limun

Priprema:

  1. Šećer i vodu sipajte u dublju šerpu i stavite na ringlu da se rastope i prokuvaju.
  2. Smokve operite, odstranite im peteljke, a svaku smokvu probodite čačkalicom (da ne pucaju prilikom kuvanja).
  3. Dodajte smokve u sirup od šećera i vode, pa sipajte sok od pola limuna, dok drugu polovinu isecite na kriške i ubacite u šerpu.
  4. Kuvajte sve zajedno oko sat vremena. Tokom kuvanja, šerpu lagano protresajte, ali nikako ne mešajte varjačom da se smokve ne raspadnu.
  5. Ostavite da se sve ohladi preko noći, a zatim ujutru preručite u čiste i suve tegle. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Dodatni savet: Po želji, u smesu možete dodati seckane orahe, koji će slatku poslasticu obogatiti hrskavom teksturom i još lepšim ukusom.