Slatka sezona: Kakav je ovogodišnji rod i cena jagoda?

U jeku smo sezone domaćih jagoda. Iako već neko vreme mogu da se kupe jagode iz uvoza, najčešće u supermarketima, domaća slatka jagoda sa pijace jeste ono što se čeka. Mnogo toga jagodi nije pogodovalo, počev od nešto kasnije sadnje zbog velikih vrućina prošle godine, pa sve do aprilskog mraza, ali proizvođači su ipak zadovoljni ovogodišnjim rodom.

Cenom su takođe zadovoljni i proizvođači, ali očigledno i kupci jer na pijaci kažu da je prodaja dobra. U marketima kupci mogu jagodu da pazare i po nižim cenama, ali domaće je domaće i za kvalitet ipak većina ne žali izdvojiti i koji dinar više. Miloš Zorić iz Bačke Palanke koji se inače bavi ratarstvom i obrađuje 35 hektara zemlje, na jednom jutru uzgaja jagode. Pre superćelijske oluje Miloš je jagode uzgajao u plasteniku, sada to radi u polukontrolisanim uslovima, tačnije ima niske tunele gde su jagode zaštićene od spoljnog uticaja. On je ove godine zadovoljan rodom jagoda, a kako kaže, kupci prepoznaju kvalitet.
-Rod je ove godine zadovoljavajući. Imali smo mraz polovinom aprila, ali su jagode dobro izdržale. Cena je za sada dobra, mene ne pogađa uvozna jagoda zato što berem zrele jagode, a ne polu zrele, i nakon berbe idu odmah u prodaju u Bačkoj Palanci. Snabdevam trenutno četiri najveće tezge i piljare u gradu tako da i za njih nemam dovoljno, kaže Zorić za „Nedeljne novine“.

                                                                     
Prva klasa jagoda trenutno se naveliko prodaje po ceni od 280 do 300 dinara, dok su jagode druge klase 230 dinara.

Miloš dodaje da ljudi prepoznaju zrelu i svežu jagodu. Ključ uspešne proizvodnje verovatno leži u tome što Zorić kod odabira sorti ne gleda samo rodnost, već pažnju posvećuje i ukusu.

-Kod odabira sorti nije mi samo merilo odabir visokorodnih sorti nego i njihov ukus, tako da, ponavljam nemam problem sa plasmanom i cenom. Ono što je takođe važno, moram da kažem da imam i dobre radnice, koje rade sa mnom šest godina odnosno, od početka mog bavljenja jagodama. Vremenske prilike utiču loše na jagode ali ja nemam taj problem pošto radim jagodu u polukontrolisanim uslovima, odnosno imam niske tunele gde su jagode zaštićene od spoljnog uticaja, rekao je poljoprivrednik Miloš Zorić.

 

Izvor: Klik na vesti

Foto: privatna arhiva nedeljne novine